Chleb jest stałym goćiem na naszych stołach. Jak ważną rolę odgrywał i odgrywa w życiu człowieka, przekonali się uczniowie klasy III, realizując zajęcia pod hasłem "Od ziarenka do bochenka". Uczniowie pod opieką wychowawczyni Beaty Tomkowiak poznali również tajniki wypieku chleba. Najpierw wspólnie uczniowie przygotowali ciasto, a potem upiekli chcleb pod czujnym okiem pani kucharki Ewy Rozmarynowskiej.
Samodzielnie upieczony chleb sprawił uczniom wielką radość i bardzo im smakował. Uczniowie nie zapomnieli podzielić się nim również z innymi. Te zajęcia na pewno na długo pozostana w pamięci trzecioklasistów.
Dzieci obiecały również upiec chcleb wspólnie ze swoimi rodzicami.
Może: Ty spróbujesz?
Oto przepis:
Składniki:
- 7 dag drożdży
- 4 szklanki letniej wody
- 1 kg mąki
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Przełożyć ciasto do dwóch foremek, następnie posmarować je wodą oraz posypać makiem. Odczekać chwilę az ciasto trochę wygaruje. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez 1 godzinę. Podawać z masłem.
Smacznego!